Back to All Events

Ψαραντώνης

Ο Ψαραντώνης είναι μια ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής, διαθέτει μία φωνή με ιδιαίτερη χροιά και προσωπικό ύφος στο παίξιμο της κρητικής λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων». Ο Αντώνιος Ξυλούρης  γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης. Διακρίνεται για τη βαθιά γνώση και την ανησυχία του για την παράδοση.

Έμαθε μουσική δίπλα στο μεγαλύτερο αδελφό του τον Νίκο Ξυλούρη από πολύ μικρός. Για πρώτη φορά έπαιξε σε γάμο σε ηλικία 13 ετών και πολύ γρήγορα απέκτησε φήμη παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια σε διάφορα μέρη και χωριά της Κρήτης. Το 1964 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών. Μέχρι σήμερα έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Πρώτη φορά πήρε μέρος σε φεστιβάλ το 1982 στην Κολωνία της Δυτικής Γερμανίας.Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης, το 1989 στο "Journée des cinq continents" στη Ζυρίχη και το Άμστερνταμ, ενώ τον Ιούνιο του 1999 πάλι ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο φεστιβάλ « Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων στο Μαρτινί» στην Ελβετία κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.

 

Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακάλυψαν είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος θεσπίζει ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης» και τον βραβεύει ως τον «Πρώτο λυράρη της Ελλάδας» στον Μουσικό Αύγουστο το 1979, στα Ανώγεια.

Μια απο τις λύρες του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο The World's First Global Musical Instrument Museum στο Φοίνιξ της Αριζόνα των Η.Π.Α., όπου και προβάλλεται video με τον ίδιο τον καλλιτέχνη να παίζει.

Μαζί του στο Θέατρο Αλώνι, η αισθαντική ερμηνεύτρια Νίκη Ξυλούρη και  και ο Νεκτάριος Κοντογιάννης στο λαούτο.

Παίζουν οι μουσικοί:
μπουζούκι: Λάζαρος Χαριτίδης
κιθάρα: Σταύρος Κρομμύδας
ακορντεόν: Ηλίας Κρομμύδας