Back to All Events

4ο Θερινό σεμινάριο αρχαίου δράματος στο Πήλιο


DSC_9518 2.jpg
Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ.

Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ.

Σχολαρχείο αρχαίου δράματος 2018

Το Θέατρο Αλώνι διοργανώνει σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και καθηγητή υποκριτικής Θεόδωρο Εσπίριτου 15νθήμερο Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος με θέμα τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας Πηλίου και πιο συγκεκριμένα στο δάσος του ΆηΛιά και στο αρχαιοελληνικού τύπου θέατρο Αλώνι με τη μαγευτική θέα του Παγασητικού.

Η Θήβα έχει πληγεί από μια μολυσματική νόσο που αφανίζει κάθε μορφή ζωής. Το μαντείο αποφαίνεται πως για να απαλλαγεί η πόλη από τη συμφορά θα πρέπει να εκδιωχθεί από αυτήν ο δολοφόνος του Λαΐου. Τα μέλη του χορού άλλοτε προσπαθούν να εξορκίσουν τη συμφορά και άλλοτε στροβιλίζονται από απόγνωση μπροστά στο οδυνηρό φως των αποκαλύψεων.

Ο πυρήνας της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» -που έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα όχι μόνο θεατρικά, αλλά και ψυχαναλυτικά- είναι η αναζήτηση του μιάσματος που  οδηγεί τη Θήβα στον αφανισμό. Σύμφωνα με τον θεό Απόλλωνα, ο ένοχος βρίσκεται στην πόλη και πρέπει να εντοπιστεί και να εκδιωχθεί. Ο Οιδίπους αρχίζει μια μεθοδική έρευνα για τον εντοπισμό του ενόχου, για να ανακαλύψει τελικά -με τη συμβολή της σύμπτωσης και της τύχης- ότι ο ένοχος είναι ο ίδιος.

Το σεμινάριο θα είναι ένα ταξίδι μύησης στη «χώρα» της συγκεκριμένης τραγωδίας, με κλειδί το Σώμα, το Συναίσθημα, και τη Νόηση του ηθοποιού· θα είναι η αινιγματική διαδρομή από το σημείο μηδέν της υποκριτικής στην ενσυναίσθηση των τραγικών προσώπων. Η επίτευξη αυτού του σκοπού θα επιδιωχθεί μέσω δύο τομέων: αφενός του τομέα της θεωρητικής κάλυψης, αφετέρου (και κυρίως)  του τομέα της πρακτικής που περιλαμβάνει κύκλους ασκήσεων:

•   για την απόδοση -με πρωτότυπους τρόπους- του αρχαίου και του μεταφρασμένου λόγου,

•   για την ένωση του ατομικού με το συλλογικό μέσω του συγχρονισμού των αναπνοών, των βλεμμάτων, των κινήσεων, και των φωνών,

•   για την προσέγγιση της έντρομης ψυχής του χορού που οδηγεί στη δυσκαμψία του σώματος και καταλήγει στην κάθαρση.

Θεόδωρος Εσπίριτου. 

Θέμα: Oιδίπους Τύραννος

Πάντα με στόχο την εκπαίδευση του νου, της ψυχής και του σώματος και με πλαίσιο την πλούσια φύση του Πηλίου το Θέατρο Αλώνι πραγματοποίησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2015,  Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος με εισηγήτρια την  – κορυφαία στο είδος  –  Λυδία Κονιόρδου και είχε θέμα τις Βάκχες του Ευριπίδη. Δείτε: https://www.theatroaloni.gr/2015/2017/6/3/-

 2016  2ο  Θερινό Σεμιναρίου Αρχαίου Δράματος  με θέμα την “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη, διδασκαλία κ. Λ.Κονιόρδου. Δείτε: https://www.theatroaloni.gr/2016/2017/5/30/-

 2017  3ο Θερινό Σεμινάριο αρχαίου Δράματος με θέμα “Λόγος και σώμα” και “Προσωπείο –μάσκα” με  καθηγητές , τον κ.  Κ.Σφυρικίδη και την κ.Μ.Φωκά. Δείτε :https://www.theatroaloni.gr/2017/2017/6/7/3-

Το σεμινάριο θα συνδυάσει τη χαρά της θεατρικής γνώσης με τη θετική ενέργεια που προσδίδει η Φύση ενοποιώντας τους τρεις κόσμους, δηλαδή τη Νόηση, το Συναίσθημα και το Σώμα. Στο τέλος όλης της δημιουργικής διαδικασίας θα γίνει μία παρουσίαση - παράσταση στο Θέατρο Αλώνι, με τη συμβολή του θεατρολόγου Βάλτερ Πούχνερ,  θα προηγηθεί ομιλία του καθηγητή. 

Ο  Β. Πούχνερ δίδαξε επί 12  χρόνια Ιστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα δίδασκε έως το 2006 Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες για θέματα του ελληνικού και βαλκανικού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές/σπουδάστριες δραματικών σχολών, φοιτητές/φοιτήτριες Πανεπιστημιακών Τμημάτων Θεάτρου και σπουδαστές/σπουδάστριες εργαστηρίων, με πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Διάρκεια σεμιναρίου: 

100 ώρες, από 12 Ιουλίου έως 26 Ιουλίου 2018.

Στόχοι

           - Διάδοση της τέχνης πέρα από τα στενά όρια των μεγάλων πόλεων 
           - Έμφαση στη σημασία της φύσης στην καθημερινότητα των ανθρώπων 
           - Ανάδειξη της ιστορίας και της κουλτούρας του τόπου 
           - Συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων σε ένα εθελοντικό εγχείρημα 
           - Εκπαίδευση μαθητευόμενων στην τέχνη μέσα από μία εμπειρία ζωής στη φύση

 

Άηλιάς. Χώρος σωματικής άσκησης και υποκριτικής των σπουδαστών. θα προηγηθεί ομιλία του θεατρολόγου Βάλτερ Πούχνερ.  Ο Β. Πούχνερ δίδαξε επί 12 χρόνια Ιστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα δίδασκε έως το 2006 Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες για θέματα του ελληνικού και βαλκανικού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.

Άηλιάς. Χώρος σωματικής άσκησης και υποκριτικής των σπουδαστών.

θα προηγηθεί ομιλία του θεατρολόγου Βάλτερ Πούχνερ.

Ο Β. Πούχνερ δίδαξε επί 12 χρόνια Ιστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα δίδασκε έως το 2006 Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες για θέματα του ελληνικού και βαλκανικού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.

Οι εγγραφές συνεχίζονται, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 15 Ιουνίου. Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού και πρόσφατης φωτογραφίας. Πληροφορίες: Τζίνα Θλιβέρη: 6946873199 - Γιώργος Τριανταφύλλου: 6973339142

Πρόγραμμα
 

Τετάρτη 11 Ιουλίου

 • Άφιξη των συμμετεχόντων με ΚΤΕΛ ( το κόστος επιβαρύνει τον σπουδαστή με μειωμένο εισιτήριο) ή ιδιωτικό μέσον.

Πέμπτη 12/7 έως Τρίτη 17/7

 • 9.00 π.μ :Πεζοπορία προς το βουνό στην περιοχή Άη- Λιά (30’)

 • 10 π.μ-1.30 μ.μ: Καθημερινή εξειδικευμένη σωματική & φωνητική εξάσκηση με τον καθηγητή σε υπαίθριο χώρο στο δάσος και επιστροφή.

 • 2 μ.μ-5.00μ.μ: Γεύμα- ξεκούραση-μελέτη.

 • 7.30μμ -10.30μμ Υποκριτική στο Θέατρο Αλώνι

Τετάρτη 18/7

 • Ξεκούραση και προαιρετική βόλτα.

Πέμπτη 19/7 έως Πέμπτη 26/7 (ημέρα παρουσίασης

 • Το ίδιο πρόγραμμα και προετοιμασία για τη παράσταση-παρουσίαση: Ανοιχτή παρουσίαση σε κοινό στο Θέατρο Αλώνι της εργασίας του σεμιναρίου (πρόλογος από τον καθηγητή Θεατρολογίας Βάλτερ Πούχνερ)

Παρασκευή 27/7

 • Απονομή βεβαίωσης σεμιναρίου από τον καθηγητή και τους διοργανωτές και αναχώρηση.

 

Κόστος συμμετοχής 180.00 €

 

 • Το σεμινάριο επιχορηγείται εν μέρει από το Υπ. Πολιτισμού.

 • Στην τιμή περιλαμβάνεται το κόστος του Σεμιναρίου και του ξενώνα.

 • Διαμονή σε νεοκλασικό  αρχοντικό παραδοσιακό πηλιορείτικο Ξενώνα του χωριού.

 • Τα δωμάτια των ξενώνων είναι δίκλινα και τρίκλινα (με ψυγείο).

 • Προαιρετικό πλήρες πρωινό σε ειδική τιμή των 5 ευρώ.

 • Υπάρχει συμφωνημένη τιμή στις ταβέρνες του χωριού με κόστος  8€ ανά γεύμα (χωρίς ποτά και αναψυκτικά).

 • Ο ξενώνας απέχει από το θέατρο 15’ με τα πόδια.

Αρχοντικό Σταθόπουλου για την διαμονή των σπουδαστών του σεμιναρίου.  http://www.archontikostathopoulou.gr/?lang=el

Αρχοντικό Σταθόπουλου για την διαμονή των σπουδαστών του σεμιναρίου.

http://www.archontikostathopoulou.gr/?lang=el

 

Πληροφορίες:   

 • Τζίνα Θλιβέρη: 6946873199

 • Γιώργος Τριανταφύλλου: 6973339142

 • theatroaloni95@gmail.com

Picture14.png

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

unnamed.jpg

Ο Θεόδωρος Εσπίριτου αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης της Ε. Χατζίκου. Παρακολούθησε, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, εργαστήρια των διεθνών θεατρικών ομάδων ODIN, FARFA και του R. CHIESLAC, ηθοποιού του Γκροτόφσκι.

Έχει σκηνοθετήσει μέχρι τώρα 41 παραστάσεις και 12 δρώμενα και αναλόγια, στο Εθνικό Θέατρο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Πάτρας, Σερρών, Κοζάνης, Ιωαννίνων και σε ανεξάρτητες ομάδες. Παραστάσεις του έχουν παρουσιαστεί στην Ιταλία, στη F.Y.R.O.M., στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στη Ρουμανία.

Από το 1994 ως το 2000 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και εισηγητής του εκπαιδευτικού προγράμματος, πανελλήνιας εμβέλειας, «Ιούλιος, μήνας θεατρικής εκπαίδευσης στα Χανιά» του Πολιτισμικού Νότου.

Ίδρυσε το Studio Θεατρικών Ερευνών και το Θέατρο του Μαρτίου. 

Έχει γράψει ένα υπό έκδοση μυθιστόρημα και επτά θεατρικά έργα εκ των οποίων το «Inferno, εικόνες μιας έκθεσης», παρουσιάστηκε στο Θέατρο Φούρνος σε σκηνοθεσία του ιδίου, ενώ με μορφή αναλογίου παρουσιάστηκαν τα έργα «Ηλέκτρα, το τέλος της παράστασης» (Γκαλερί Ώρα), «Delirium tremens» (Φούρνος), «Η σχεδία της Μέδουσας» (Άλεκτον) και με μορφή μουσικού αναλογίου «Η μικρή Σειρήνα» (Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου).

Έχει παραδώσει σεμινάρια και διαλέξεις σε ομάδες ελλήνων και ξένων στους Δελφούς, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στο Κομμένο Άρτας, στη Χάλκη, στη Ρόδο, στην Κόρινθο, στη Μεγαλόπολη και στην Τεχεράνη. Για την παράδοση σεμιναρίων έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τις Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιωτικούς φορείς.

Θεατρολογικά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Οδός Πανός.

Από το 1993 μέχρι σήμερα έχει διδάξει στο «Acting Anatomy Studio» της Ρούλας Πατεράκη, στο Τμήμα Υποκριτικής Θεάτρου-Κινηματογράφου του δημοσίου Ι.Ε.Κ. Αμαρουσίου, στο αντίστοιχο τμήμα του δημοσίου Ι.Ε.Κ. Νέας Ιωνίας, στο Εργαστήρι Θεατρικής Εκπαίδευσης του ‘Πολιτισμικού Νότου’ στα Χανιά, στο Εργαστήρι «Άκης Δαβής», στο τμήμα Β.Α. in Performing Arts του Athens Metropolitan College σε συνεργασία με το Queen Margaret University του Εδιμβούργου και στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης «Αρχή» της Νέλλης Καρρά, «Πρόβα» της Μαίρης Ραζή, στη σχολή του Γιώργου Κιμούλη, στη σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Δήμου Αγίας Βαρβάρας ‘Ιάκωβος Καμπανέλλης’.

Τον Ιανουάριο του 2017 διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου της Τεχεράνης.

Διετέλεσε, για τρία έτη (2014-2017), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, ενώ για το 2017 ήταν ο υπεύθυνος σχεδιασμού των 31ων Θεατρικών Αγώνων του Δήμου Ζωγράφου.

Είναι υπεύθυνος του Τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου που αποτελεί δραστηριότητα της Δραματικής Σχολής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας ‘Ιάκωβος Καμπανέλλης’.

Earlier Event: June 23
Θεατρικό ηλιοστάσιο
Later Event: August 6
Piano στο Αλώνι