Back to All Events

Θεατρικό Ηλιοστάσιο 2019

ΑΡΧΑΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΑΧΙΟΥ ΖΕΙΑΣ_0.jpg

Έλα και φέτος στο Θεατρικό Ηλιοστάσιο 2019 τη  γιορτή - θεσμό για το Θέατρο Αλώνι! 

Όπως κάθε χρόνο οι φίλοι του θεάτρου αλώνι με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους, από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώνονται για ενημέρωση του καλοκαιρινού προγράμματος. Σε αυτό το κλίμα, θα γίνει αναπαράσταση αλωνίσματος του σιταριού, όπως γινόταν από παλιά με τη βοήθεια του τελευταίου εν ζωή ανθρώπου που χρησιμοποιούσε μαζί με τον πατέρα του το αλώνι πριν μετατραπεί σε θέατρο. Θα ακολουθήσει ομιλία για την αρχαιοελληνική διατροφή, καθώς το σιτάρι εξακολουθεί να αποτελεί βασική τροφή του ανθρώπου. Και τέλος, θα απολαύσουμε μουσική από αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων.

Όπως πάντα, η γιορτή πλαισιώνεται από εδέσματα και ποτά, με τη διαφορά ότι φέτος θα έχουμε τη δυνατότητα να μαγειρέψουμε  με υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Στιγμιότυπο 2019-06-12, 11.40.19 πμ.jpg

Για το αλώνισμα μιλά ο Άλκης Αγγελίδης – Για τη διατροφή μιλούν οι ερευνήτριες της αρχαιοβοτανικής επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ Αγγελική Καραθάνου και Χρυσή Πετρίδου – Τα όργανα θα παίξουν οι ειδικοί ερευνητές και μουσικοί Ανδρέας Δημητρέλης και Ηλίας Πατρινός

Θα μοιραστεί λίστα με υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για την διατροφή τους, για να μαγειρέψουμε και να τα φέρουμε στην εκδήλωση 

Σάββατο 22 Ιουνίου   

ώρα έναρξης 7.30μ.μ 

Η γιορτή είναι ανοιχτή για όλους με ελεύθερη είσοδο. 

Ακολουθεί προτεινόμενη λίστα με υλικά και τρόφιμα που μπορείτε αν θέλετε να παρασκευάσετε και να προσφέρετε στον μπουφέ για τους φίλους του Θεάτρου.

Ο κατάλογος αφορά συστατικά της προϊστορικής διατροφής όπως τα γνωρίζουμε από τις σχετικές έρευνες.

αρχαιοβοτανικές τροφές

  • Δημητριακά

    • Πλιγούρι, τραχανάς

    • Ψωμί (από σιτάρι μονόκοκκο, δίκοκκο, ντίνκελ και κοινό/σκληρό)

    • Κριτσίνια ή κουλούρια από κριθάρι

    • Αρτοποιήματα με παπαρουνόσπορο λιναρόσπορο και σίκαλη

    • Μπύρα

  • Φακοσαλάτα – Φασόλια – Πράσα – Ρεβύθια – Κουκιά ρεβύθοκεφτέδες φάβα Σαντορίνης

  • Καρποί/Φρούτα :

    • Ελιές και ελαιόλαδο

  • Αποξηραμένα φρούτα:

    • σύκα, βατόμουρα, σταφίδες,

    • Άγρια αχλάδια (γκόρτζα)

  • Ξηροί καρποί:

    • καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, κουκουνάρι, φιστίκια Αιγίνης

  • Σταφύλια και κρασί Λικέρ κράνο και τριαντάφυλλο

  • Καρυκεύματα

    • Άνηθος – Βασιλικός – δυόσμος – θυμάρι – Ρίγανη κόλιανδρος – Κάππαρί - Κουκουνάρι Σκορδα

  • ζωοαρχαιολογικές

    • αιγοπρόβατα χοίρους βοοειδή θηράματα όπως αγριόχοιρους, ελαφοειδή, λαγό. Μανιτάρια - Αυγα

  • ΟΣΠΡΙΑ

    • Φακή, ρεβίθια, κουκιά,

  • ΛΑΧΑΝΙΚΑ

    • Βολβοί, σπαράγγια, μπιζέλια,

    • Αγκινάρα, ραπανάκια, κρεμμύδια,

    • Σκόρδα, Μανιτάρια

  • ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ

    • Σέσκουλα, καρότα, αντίδια, μαρούλια,

    • λάπαθο, φτέρη, γαϊδουράγκαθα,

  • ΦΡΟΥΤΑ

    • Σταφύλι, πεπόνι, σύκα, μήλα, κυδώνια, κεράσια,

    • Δαμάσκηνα, ρόδια, αχλάδι,

  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

    • Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, χαρούπια, σταφίδα,

    • Μέλι, πετιμέζι

  • ΜΥΡΩΔΙΚΑ-ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ

    • Μοσχοσίταρο, σουσάμι, λινάρι, φλισκούνι,

    • παπαρούνα Βασιλικός κάπαρη δυόσμος

    • Καυκαληθρα, σέλινο, άνηθος, μαϊντανό, μάραθος, ρίγανη, κολιανδρος,, θυμάρι, Κάρδαμο, κύμινο, σινάπι, θρούμπι

  • ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

    • Μέλι, Πετιμέζι

    • σε συνδιοργάνωση με την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Screenshot 2019-06-18 at 5.13.23 PM.jpg

Theatrical Solstice

Join this year as well the Theatrical Solstice, the celebration established by Aloni Theatre!

Similarly to previous years, the Friends of Aloni Theatre are addressing an open invitation for everyone to gather from early in the afternoon and get informed about the summer program of the Theatre. This time, a representation of wheat threshing will take place the way it was done in the past, with the help of the last man still in life who used to use the threshing floor with his father before it was transformed into a theatre. A speech about ancient Greek nutrition will follow, as wheat is still a staple in the diet of people. The celebration will close with music performed with copies of ancient Greek instruments.

Like always, there will be also delicacies and beverages available. However, this year, we will have the chance to cook with ingredients that ancient Greeks used to use!

– Alkis Aggelidis will talk about the threshing process.
– Angeliki Karathanou and Chrisi Petridou, researchers from the ancient botany team of the Aristotle University of Thessaloniki, will talk about ancient Greek nutrition.
– Andreas Dimitrelis and Ilias Patrinos, specialized researchers and musicians, will play the instruments.


Also, a list will be distributed in advance with the ingredients that Ancient Greeks used in their diet, in order to cook related dishes for the event.

☀ Saturday, June 22
☀ Starting at 19:30
☀ Free entrance for all

Below follows a list* with ingredients and foods that you can prepare if you want to offer in the buffet set for the Friends of Aloni Theatre.

The list includes ingredients of the prehistoric diet as we got to know them through related research.

 

Ancient botany foods

Cereals

Bulgur, tarhana

Bread (from single-grain, double-grain, dinkel and common/hard wheat)

Barley breadsticks or simits

Rye-based baked goods with poppy seed and linseed

Beer

Lentil salad, beans, leeks, chickpeas, fava beans, chickpea balls, Santorini fava

Fruit

Olives and olive oil

Dried fruit

Figs, blackberries, raisins

Wild pears (almond-leaved pears)

Dried nuts

Walnuts, hazelnuts, almonds, pine kernel, Aegina pistachios

Grapes and wine

Cranberry and rose liqueur

Seasonings

Parsley, Dill, basil, spearmint, thyme, oregano, coriander, cappers, garlic

 

Zooarchaeology foods

Ovine and caprine animals, porcine animals, bovids, game such as wild boar, deer, rabbit

Mushrooms, eggs

*List prepared by Angeliki Karathanou and Chrisi Petridou from the scientific team of Ancient Botany of Prof Valamoti, Aristotle University of Thessaloniki

 

ANCIENT PERIOD

PULSES                                                                           

Lentils, chickpeas, fava beans                 

VEGETABLES

Bulbs, asparagus, leeks, peas, artichoke, radish, onions, garlic, mushrooms

WILD GREENS

Leaf beets, carrots, chicory, redroot pigweed, lettuce, sea fennel, sorrel, fern, milk thistle

FRUIT

Grapes, melon, figs, apples, quince, cherries, prunes, persimmons, pomegranate, pears

DRIED NUTS

Walnuts, almonds, pistachios, carob, raisins

HERBS – SEASONINGS

Fenugreek, sesame, flax (linseed), pennyroyal, poppy seed, basil, capers, spearmint

Mediterranean hartwort, celery, dill, fennel, oregano, coriander, thyme, cardamom, cumin, mustard, summer savory)

SWEETENERS

Honey, must