Back to All Events

Ο Φιάκας

«Φιάκας» έργο ορόσημο στο Ελληνικό Θέατρο. Η Κωνσταντινοπολίτικη κωμωδία που ενθουσίασε το κοινό από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε 25 Νοεμβρίου 1879 στο Γαλατά έως σήμερα.

Ο Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή Φιάκας (ο κεντρικός ήρωας, με τα πολλά και ποικίλα ονόματα), ζει παρασιτικά στην Κων/πολη του 1870, χρεωμένος ως το κόκαλο.

 

Κομψευόμενος, παριστάνει τον γόνο καλής οικογένειας και πολιορκεί ερωτικά την εύπιστη και ρομαντική Ευανθία, που ανήκει στα ανερχόμενα αστικά στρώματα της εποχής, προσβλέποντας ολοφάνερα στην προίκα της. Η πλοκή κορυφώνεται όταν ο Φιάκας, που κινδυνεύει να αποκαλυφθεί η αληθινή, οικτρή οικονομική του κατάσταση, Bμηχανεύεται τη μεταμφίεση του σε Γερμανό βαρώνο που βρίσκεται «ινκόγκνιτο» στην Πόλη, και δοκιμάζει δήθεν, διατηρώντας την ανωνυμία του, την σταθερότητα και τη γνησιότητα των αισθημάτων της Ευανθίας, πριν να της κάνει πρόταση γάμου. Συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα και την ελλιπή ψευτο-γαλλική της μόρφωση, ζώντας λοιπόν σε μια ρομαντική ψευδαίσθηση, και συνάμα γοητευμένη από τους φανταστικούς τίτλους ευγενείας του αγαπημένου της, η νεαρή Ευανθία γίνεται εύκολο θύμα. Στο τέλος, αποκαλύπτεται η απάτη, η Ευανθία μετανοεί για την απερισκεψία της και όλα διορθώνονται και αποκαθίστανται.

Πρόκειται για μία ευχάριστη και έξυπνη κωμωδία, όπου θίγονται από τον συγγραφέα και σατιρίζονται με καυστικό τρόπο οι υπερβολές της Κων/πολίτικης κοινωνίας στα τέλη του 19ου αιώνα.

Θα θέλαμε αυτή  η παράσταση να είναι μια γλυκιά ανάμνηση του παρελθόντος και ένα αισιόδοξο αντίδωρο για τον πολιτισμό του μέλλοντος.

Τον «Φιάκα» ερμηνεύει ο Τάκης Χρυσικάκος, τον υπηρέτη του «Γιάννη» ο Κώστας Φλωκατούλας, και οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου Νικολέττα Βλαβιανού «Ευανθία», Μίρκα Καλατζοπούλου «Κοκκώνα Φρόσω» και Σπύρος Αυγουστάτος «Καζαμίας».

Συντελεστές
Μουσική Λάμπρος Λιάβας
Φωτισμούς Δήμος Αβδελιώδης
Χορογραφίες Νατάσα Ζούκα
Σκηνικά και Κουστούμια Σάββας Πασχαλίδης

Σκηνοθεσία Τάκης Χρυσικάκος

Earlier Event: August 9
Θεατρική πανσέληνος