Back to All Events

θεατρικό ηλιοστάσιο

Έναρξη για  το Θέατρο Αλώνι με καθηλωτική βραδιά φλαμένκο

Με το κοινό να χειροκροτεί όλο ενθουσιασμό, έκλεισε η παράσταση «Ένα Ταξίδι στον Κόσμο του Φλαμένκο» στο κατάμεστο Θέατρο Αλώνι την Κυριακή 19 Ιουνίου. Οι καλλιτέχνες μάγεψαν τους θεατές με το τραγούδι, τη μουσική και το χορό τους υπό το φως ενός λαμπρού φεγγαριού , ενώ η ιστορική διήγηση που συνόδευε το θέαμα έδωσε το πλαίσιο για την κατανόηση αυτής της παραδοσιακής τέχνης της Ισπανίας.

Η παράσταση, που έκανε την πρεμιέρα της στο Θέατρο Αλώνι, σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό το χώρο, καθώς ο δημιουργός της, τραγουδιστής και μουσικός, Sito Sanchez ένιωσε το αλώνι του Αγίου Γεωργίου Νηλείας στο Πήλιο να αποτελεί σημείο κοινής αναφοράς μεταξύ της λαϊκής κουλτούρας της Ανδαλουσίας και της Ελλάδας στα βάθη των αιώνων.  Παράλληλα, οι δύο χορευτές, Victor Ramos και Erica Ponce, που ήρθαν από την Ισπανία συγκεκριμένα για αυτή την παράσταση, δήλωσαν ιδιαίτερα συγκινημένοι με τη θέρμη ανταπόκριση του κοινού, αλλά και ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία να παρουσιάσουν την τέχνη τους στο φλαμένκο σε ένα τόσο ξεχωριστό χώρο.

Από την άλλη πλευρά, οι διοργανωτές του Θεάτρου Αλώνι κατάφεραν για άλλη μια φορά να εξυπηρετήσουν το σκοπό της διάδοσης της τέχνης στο ευρύ κοινό πέρα από τις μεγάλες πόλεις, αποφασίζοντας να φιλοξενήσουν μια κουλτούρα από άλλη χώρα, που αποδεικνύεται ωστόσο να έχει πολλά κοινά με την ελληνική μουσική και ιστορία.

Στο τέλος της παράστασης, θεατές και καλλιτέχνες απόλαυσαν το τσίπουρό τους μαζί με σπιτικούς μεζέδες στα πλαίσια του Θεατρικού Ηλιοστασίου, ένα έθιμο που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια το Θέατρο Αλώνι ως επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής καλλιτεχνικής σεζόν.

Έλα και φέτος στο Θεατρικό Ηλιοστάσιο την Κυριακή 19 Ιουνίου, τη μεγάλη γιορτή - θεσμό για το Θέατρο Αλώνι!

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα παρακολουθήσουμε και την παράσταση «Ταξίδι στον κόσμο του φλαμένκο», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Θέατρο Αλώνι. Πρόκειται για μία μουσική αναπαράσταση της ιστορίας και της εξέλιξης του φλαμένκο, της παραδοσιακής μουσικής της Ανδαλουσίας. Μέσα από τις ερμηνείες των Victor Ramos (χορευτής, μουσικός και τραγουδιστής φλαμένκο) και Sito Sαnchez (τραγουδιστής, κιθαρίστας και κρουστός φλαμένκο), μεταφερόμαστε στο περιβάλλον ενός café cantante [καφενείο με ζωντανή μουσική] και ακολουθούμε μέσα από στίχους και μελωδίες – συνοδεία ιστορικής διήγησης – την πορεία του φλαμένκο από την εποχή του μουσουλμανικού βασιλείου του Al-Andalus ως τις μέρες μας. Μαζί τους, ειδικά για αυτή την παράσταση, εμφανίζεται και η χορεύτρια φλαμένκο, Erika Ponce.

Το ταξίδι αυτό θα μας μυήσει στη μουσική και στο χορό του φλαμένκο μέσα από την παρουσίαση διαφορετικών στιλ όπως zambras, fandangos, tangos, rumbas, solea, bulería, alegrías, seguiriyas, martinetes και άλλα. Η παράσταση διαρκεί μιάμιση ώρα και η διήγηση θα είναι στα ελληνικά.

Η γιορτή είναι ανοιχτή για όλους με ελεύθερη είσοδο.

Κυριακή 19 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ 

VICTOR RAMOS

O Víctor ξεκίνησε την καλλιτεχνική καριέρα του ως κλασικός πιανίστας, αλλά σύντομα άρχισε να ενδιαφέρεται και για άλλα μουσικά όργανα, όπως ακορντεόν και κιθάρα, καθώς και για άλλους καλλιτεχνικούς χώρους, από χορό φλαμένκο και σύγχρονο χορό μέχρι θέατρο.

Από το 2006, είναι μουσικός επιμελητής, ακορντεονίστας, πιανίστας, κιθαρίστας και τραγουδιστής στην θεατρική ομάδα Catorze d’ Abril , υπό τη διεύθυνση της Monica Luchetti, ενώ από το 2010 είναι μέλος της ομάδας μεξικάνικου χορού της Viviana Sanchez.

Έχει εμφανιστεί ως τραγουδιστής, χορευτής, ηθοποιός και μουσικός στην παράσταση Fantasía by Escribà, σε παραγωγή Εls Comediants, ενώ έχει συνεργαστεί και με τα Ρώσικα Μπαλέτα της Βαρκελώνης για την παράσταση Ο Καρυοθραύστης.

Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, συνεργάζεται ως χορευτής φλαμένκο με τους πιο διάσημους καλλιτέχνες στο χώρο.

SITO SANCHEZ

Ο Sito ξεκίνησε τη μουσική του εκπαίδευση ως αυτοδίδακτος στην κιθάρα και στα κρουστά για διάφορα στιλ μουσικής, όπως ρέγκε, φλαμένκο, μπόσα νόβα, ροκ, μπλουζ και αφροκουβανέζικα. Σύντομα, θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στη μελέτη του φλαμένκο (τραγούδι και κιθάρα) μέσα από μαθήματα και πρακτική αρχικά σε διάφορες peñas flamencas στη Μάλαγα και στη Γρανάδα.

Το 2004, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι στην Ανδαλουσία αναζητώντας «μη- επαγγελματίες» καλλιτέχνες που διατηρούν τη φλόγα της αυθεντικής κουλτούρας του φλαμένκο ζωντανή. Από το 2008, εργάζεται συστηματικά ως τραγουδιστής και μουσικός φλαμένκο, αρχικά σε συνεργασία με διάφορα tablaos και ομάδες χορού στη Μαδρίτη κι έπειτα στη Βαρκελώνη.

Στο τέλος του 2011, θα μετακομίσει στις Βρυξέλλες όπου και θα επικεντρωθεί ως τραγουδιστής και κρουστός στο μουσικό εγχείρημα Verea, μια ερμηνεία της μουσικής της Ανδαλουσίας και της Μεσογείου μέσα από το φλαμένκο, σε συνεργασία με αξιόλογους μουσικούς (κιθάρα φλαμένκο, σάζι, μπουζούκι).

Από το 2014, ζει στην Αθήνα όπου συνεργάζεται με διάφορες σχολές και ομάδες φλαμένκο, ενώ κάνει και ατομικές εμφανίσεις και διδάσκει μουσική και τραγούδι φλαμένκο.

Οι Victor Ramos και Sito Sanchez είναι στενοί φίλοι από το 1995 από την Antequera – τον  τόπο καταγωγής τους στην Ανδαλουσία  – και συνεργάζονται καλλιτεχνικά από το 2005 μέσα από παραστάσεις  φλαμένκο σε Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα.

ERICA PONCE

Με μεγάλο πάθος για το χορό από την παιδική της ηλικία, η Erica έχει σπουδάσει κλασσικό μπαλέτο, ισπανικό μπαλέτο, σύγχρονο χορό και φλαμένκο στη Σχολή Χορού Paca Garcia στη Βαρκελώνη, ενώ συνεχώς παρακολουθεί μαθήματα εξειδίκευσης (π.χ. εκπαίδευση σε καστανιέτες).

Η επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνει συνεργασίες με σημαντικές ομάδες χορού κυρίως φλαμένκο (π.χ. María José González Company, Flamenco Dance of Catalunya Company) σε παραστάσεις στην Ισπανία αλλά και στο εξωτερικό (En Movimiento, La Pasión κ.ά.), ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει και πολλές σόλο εμφανίσεις.

Τέλος, πέρα από τη δράση της ως χορεύτρια, εργάζεται και ως χορογράφος, καθηγήτρια φλαμένκο και χοροθεραπεύτρια σε παιδιά και ηλικιωμένους, έχοντας λάβει και σχετικό πτυχίο στην Κινησιοθεραπεία.