Back to All Events

Piano στο Αλώνι


Διήμερο Φεστιβάλ Πιάνου

Piano στο Αλώνι

Με αφορμή 20 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας και με επιμονή για εκδηλώσεις υψηλού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, το 2015 το Θέατρο Αλώνι ξεκίνησε ένα πολύ σημαντικό θεσμό στα πλαίσια του εκπαιδευτικού του χαρακτήρα που πιστά υπηρετεί. Πρόκειται για το διήμερο φεστιβάλ πιάνου, «Piano στο Αλώνι», με διεθνώς βραβευμένους νεαρούς σολίστ πιάνου, σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης πιανίστα και παιδαγωγό, Αγάθη Λεϊμονή.

Το φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται ειδικά για να δώσει την ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους πιανίστες να αναδείξουν την τέχνη τους, να μοιραστούν το ταλέντο τους με το κοινό, καθώς και να ζήσουν μαζί του την ομορφιά της μουσικής σε αυτό το μαγευτικό θέατρο που φιλοξενεί ιδανικά ερμηνείες έργων των μεγάλων μουσουργών, χάρη στην εξαιρετική ακουστική του. Ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο αναβιώνει και η πλούσια καλλιτεχνική κληρονομία του τόπου, όπου στο πέρασμα των αιώνων οι κάτοικοι ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την ευρωπαϊκή μουσική με κάθε αρχοντικό να διαθέτει το δικό του πιάνο.

Έτσι και φέτος, στις 6 και 7 Αυγούστου, τρείς νέοι σολίστ πιάνου, με πολλά διεθνή βραβεία ήδη από τη νεαρή τους ηλικία,  θα ερμηνεύσουν έργα για σόλο πιάνο.

Ερμηνεύουν οι πιανίστες Γρηγόρης Ιωάννου, Παναγιώτης Κλωνιζάκης και η Σοφία Ματσάγκου.

Γρηγόρης Ιωάννου

Ο νεαρός πιανίστας Γρηγόρης Ιωάννου (γ.1995), έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και έχει δώσει ρεσιτάλ στην Eλλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Ρωσία, σε χώρους συναυλιών όπως το “Amaryllis Fleming Concert Hall”, το “St. John’s Waterloo Church” και το “St. Mary Abbots Church” στο Λονδίνο, το “Cesar Franck Auditorium” στο Παρίσι, το “Kastel d'Ursel” στην Αμβέρσα, το “Mουσείο A. Scriabin” και το “Suvalov Hall” στη Μόσχα, την αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός” στην Αθήνα καθώς και την αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου τον Απρίλιο του 2013 συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Κοντσέρτο για Πιάνο αρ.20, K.466 του W.A Mozart, λαμβάνοντας θετικές κριτικές απο τον αθηναϊκό τύπο. Έχει επίσης εμφανιστεί ως σολίστας 3 φορές με την ορχήστρα Sinfonietta Αθηνών, ερμηνεύοντας έργα J.S Bach και W.A Mozart.

Αυτή την περίοδο σπουδάζει πιάνο στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής (RCM) στο Λονδίνο,    με καθηγητή τον κ. Ian Jones. Oι σπουδές του υποστηρίζονται με υποτροφία του βρεττανικού ιδρύματος ABRSM. Είναι απόφοιτος της γαλλικής ακαδημίας Schola Cantorum στο Παρίσι (Diplome Superieur, 2012) και του Ελληνικού Ωδείου (Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό Άριστα Παμψηφεί, 1ο βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο, 2014) με καθηγήτρια την κ. Αγάθη Λεϊμονή. Είναι επίσης απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Ιλίου (2013) με καθηγήτρια στο πιάνο την κ. Ειρήνη Λαλιώτου. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό εγχώριων και διεθνών σεμιναρίων πιάνου με καθηγητές οπως οι Aquiles Delle Vigne, Lilia Boyadjieva, Igor Petrin, Daniel Blumenthal και Yuri Bogdanov μεταξύ άλλων.

Έχει βραβευτεί σε πληθώρα Πανελλήνιων Διαγωνισμών Πιάνου(“ΧΟΝ”, “Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα”) και τον Μάιο του 2015 κέρδισε το 2ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πίανου “Francesco Moscato” στην Airola της Ιταλίας. Έχει δώσει επανειλημμένως συνεντεύξεις και έχει ηχογραφήσει έργα για σολο πιάνο στο πλαίσιο εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος.

Πρόγραμμα

Ρεσιτάλ με έργα F. Liszt

Mephisto Waltz No. 1
Transcendental Etude No. 10
Spanish Rhapsody
Hungarian Rhapsody No.2
Διάρκεια 38 λεπτά 

Διάλειμμα 10 λεπτών 

Apres une lecture de Dante: Fantasia Quasi Sonata
Sonata in B Minor
Διάρκεια 42 λεπτά

Σοφία Ματσάγκου

Η Σοφία Ματσάγκου μαθήτευσε κοντά στη διεθνόυς φήμης πιανίστα και παιδαγωγό Αγάθη Λειμονή. Είναι απόφοιτος του Ελληνικόυ Ωδείου (Δίπλωμα Σολίστ με βαθμό  Άριστα Παμψηφεί και Ά Βραβείο) και της Schola Cantorum των Παρισίων (Diplôme Supérieur και Diplôme de Virtuosité με βαθμό Άριστα Παμψηφεί). Επίσης, ολοκλώρωσε τις θεωρητικές τις σπουδές λαμβάνοντας τα Πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με βαθμό Άριστα (τάξη Γ. Αραβίδη).

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμους Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς λαμβάνοντας Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου “X.O.N.”,  Α’ Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Τhe Muse”, Β’ Βραβείο στο Διαγωνισμό Πιάνου  “Βarcellona Pozzo di Gotto” κα.

Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Badminton Theater, Half Note Jazz Club, Παρνασσός, Athenaeum κ.α.) , Πόρο, Κοζάνη, Τήνο, Άργος και σε χώρες όπως Γαλλία (Παρίσι), Βέλγιο (Αμβέρσα), Ιταλία (Βενετία, Σικελία, Περούτζια), Ρωσία ( Μόσχα) καθώς και Ηνωμένο Βασίλειο(hebden bridge international piano festival 2016).

Έχει συμπράξει με την Ορχήστρα Sinfonietta Aθηνών, ερμηνεύοντας  το Κοντσέρτο για Πιάνο σε Ρε Ελάσσονα του J.S. Bach καθώς και το Κοντσέρτο για Δυο Πιάνα σε Ντο Ελάσσονα  του J. S. Bach και το Κοντσέρτο για  Δυο Πιάνα σε Μι ύφεση Μείζονα του W.A. Mozart ως πιανιστικό ντουο με τη σολίστ Σωτηρία Κίτσου, υπο τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη.

Πρόγραμμα

Scarlatti   
Sonata in A major K24, L495   (4') 

Rameau   
L' Egyptienne (from Suite A minor, Nouvelles Suites de Pieces de Clavecin)   (3') 

Bach/Busoni   
Chaconne in D minor    (18') 

Chopin 
Valse in A minor Op 34 No.2 , Valse in E flat major Op 18   (5') Scherzo No 1 in B minor Op 20  (10') 

Debussy   
L' Isle Joyeuse  (6')

βιογραφικό 

Παναγιώτης Κλωνιζάκης

Ξεκίνησε  τις σπουδές του στο μουσικό σχολείο Κορίνθου φοιτώντας στις τάξεις των μαέστρων  Σαμακοβλή Κωνσταντίνα και Φώτη Κουτζαγιώτη ,και των πιανιστών Παναγιώτη Γιαννακάκη και Ελένη Χριστίδου.Από το 2015 ειναι μαθητης της διεθνούς φήμης σολίστ και παιδαγωγού Αγάθης Λεϊμονή στο ελληνικό ωδέιο Αμαρουσίου και πέρασε στηSchola Cantorum του Παρισιού στο δεύτερο έτος των ανώτερων σπουδών ''Superieure''.Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διεθνώς αναγνωρισμένους   καλλιτέχνες όπως: Acquilles Delle Vigne,Skip Wilkins,Υuri Bogdanov,  Raquel Boldorini, Μichael Wladkowsky, Μarina  Pliassova, Borislava Taneva ,Lilia Boyadjeva και Igor Petrin.

Έχει κατακτήσει  πρώτο βραβείο στον 31ο και 32οπανελλήνιο διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν (2015 και 2016)και δεύτερο βραβείο στον 4ο διεθνή διαγωνισμό ''Citta di Spoleto'' στην Ιταλία.

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εμφανίσεις  στην Ελλάδα(Αίθουσα ''La divina'' του διεθνές καλλιτεχνικού κέντρου Athenaeum,Ιερός Ναός του Ποσειδώνα και Υπαίθριο κτήριο Συγγρού στον Πόρο, Πανεπιστήμιο Κορίνθου, Στάδιο Αρχαίας Νεμέας, Πολιτιστικό Κέντρο  Δήμου  Σικυωνίων, Δημαρχείο Κιάτου)Στα πλαίσια της 7ης Διεθνής Ακαδημίας Πιάνου "Poros 7thInternationalPianoAcademy2015''  συνέπραξε με την Ορχήστρα "Sinfonietta" Αθηνών υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη στο concerto του Mozart K.242 για τρία πιάνα(ως πιανιστικό τρίο με τη Μαρίνα Χατζισταύρου και τον Αντρέα Κωτσιόπουλο).

Έχει συμμετάσχει επίσης ως σολίστ  στη μουσικοθεατρική παράσταση ''Τα παιδιά του Μπαχ''υπο τη  σκηνοθετική και σκηνογραφική επιμέλεια της ηθοποιού Μάγδας Μαυρογιάννη στον πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης ''Λιλιαν Βουδούρη''του Μεγάρου μουσικής Αθηνών.

Συνεργαζόμενος με την μονωδό Γρηγορία Πετούμενου και την παιδική χορωδία του χορευτικού και λαογραφικού συλλόγου ''Η Ρέα''  συνέθεσε μια μικρη συλλογή τραγουδιών   για μια μουσικοθεατρική πάρασταση. Σπουδάζει Μουσικολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πρόγραμμα

Bach-Prelude and fugue vol 2  no 12 (5 λεπτα) 
Chopin-nocturne op 90 no 2 (5 λεπτα) 
Chopin-fantasie impromptu (5 λεπτα) 
Liszt-funerailles (12 λεπτα) 
Debussy-clair de lune from suite ''bergamasque'' (5 λεπτα) 
Debussy-reflets dans l'eau (5 λεπτα) 
Scriabin-etude op 8 no 12 ''pathetique'' (3 λεπτα) Rachmaninoff-moment musical no 4 (3 λεπτα)