Back to All Events

"Piano στο Αλώνι" - Χρίστος Παπαγεωργίου

Συνθέτης , Πιανίστας  Ραδιοτηλεοτπικός Παραγωγός.

 

Screenshot 2020-07-09 at 5.48.42 PM.jpg

Ως παραγωγός από το 2002 δημιούργησε την μουσικολογική εκπομπή  "Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη" της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης,  το «ΟΜΜΑ στις Τέχνες» και πρόσφατα παρουσίασε το «Σταθμός Μέγαρον» της ΕΤ2, ξεπερνώντας συνολικά τις 100 τηλεοπτικές και 600 ραδιοφωνικές εκπομπές.

 

 

Έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα ώς πιανίστας και συνθέτης στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα του κόσμου, όπως Carnegie Hall, Avery Fischer Hall, Symphony Space Auditorium (Νέα Υόρκη), Berlin Philharmonie(Γερμ.), Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall, Kensington Palace, St. James Palace  (Λονδίνο), στις αίθουσες Codaira Hall, Casals Hall και Κioi Hall (Τόκυο), Rudolfinum Dvorak Hall (Πράγα), στο Bern Kulturkazino , Hans Huber Saal Basel ,στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Μ.Μ.Θεσσαλονίκης  κ.α .καθώς  και πληθώρα συναυλιακών χώρων  σε επαρχιακές πόλεις του εξωτερικού  και της Ελλάδας . Επίσης σε πολλές άλλες πόλεις και φεστιβάλ ανά τον κόσμο όπως Hamptons, Chicago-4 Unicef 50th anniversary concert με τους Harry Belafonte και Νάνα Μούσχουρη, Μιλάνο, Μπολόνια, Πάρμα, Βιέννη, Βρεττάνη, Λουκέρνη, Βέρνη, Πράγα, Μπρνό, Οστράβα,και πλήθος άλλων καθώς και σε πολλές ελληνικές πόλεις και νησιά όπως  Πάτρα ,Βόλος, Σπάρτη, Καλαμάτα, Λευκάδα, Κοζάνη, Έδεσσα, Κρήτη, Καβάλα, Άνδρο, Τήνο, Λήμνο,στα Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο) ,Μάνης, Σαντορίνης, Ηρακλείου Κρήτης ,«Θέσπις» Διονύσου, σε  πολλά πνευματικά κέντρα Δήμων ανά την Ελλάδα κ.α.

 

Έχει συμπράξει ως σολίστ και ως συνθέτης με σημαντικές ορχήστρες όπως η η Philharmonia του Λονδίνου, η Οxford Philomusica, η Orchestre Symphonique du Capitοle de Toulouse, Buffalo Philharmonic, η Malaga Symphony Orchestra,η Συμφωνική του Μονάχου, η Φιλαρμονική της Οδησσού,την N.H.K. της Ιαπωνικής Ραδιοτηλεόρασης, η Orchestra Sinfonica del Emiglia Romagna “Arturo Toscanini”,την Orchestre Symphonique de Neuchatel, , η Czech Radio Symphony, την Odessa Chamber Orchestra, Opawa Chamber Orchestra, , την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ.,  την Ορχήστρα Δωματίου Πατρών, την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και επιπλέον ως μαέστρος με τους New England Symphonic EnsembleΝ.Υ.,  την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ, την Ορχήστρα Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ Κρατική Ορχήστρα Κωσταντινούπολης, Σμύρνης Μπούρσας,Αττάλειας κ.α.

 

Έχει τιμηθεί με βραβεία μεταξύ των οποίων το 1999 το 1ο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης “2 Agosto”  στην Bolognia  της Ιταλίας, στο Piano Duo στους διαγωνισμούς Reding-Piette 1995, Franz Schubert1994, Tokyo Competition 1994 καθώς και από την "΄Ενωση Ελλήνων Κριτικών, Θεάτρου και Μουσικής"  για το 1998 και βραβείο για την πολιτιστική παρουσία του Τρίτου  Προγράμματος  από την «Εταιρία για το κτήριο της Όπερας και  της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης ‘Μαρία Κάλλας’»κ.α.

 

Το 2013 έπαιξε και διηύθυνε Μότσαρτ στο Avery Fisher Hall  της Νέας Υόρκης και την ίδια χρονιά η Φιλαρμονική της Οδησσού η ΚΟΑ στην 70η επέτειό της καθώς και η Φιλαρμονική του Μπάφαλλο (Buffalo NY) περιέλαβαν στο πρόγραμμά τους τη σύνθεσή του «Πυρρίχιος». Η τελευταία απέσπασε την ίδια χρονιά και βραβείο από την ASCAP για την παρουσίάσή του.Το ίδιο έτος ανακυρήχθηκε Artist in Residence του βραβευμένου θερινού Festival of the Aegean στη Σύρο.

 

Τον Απρίλιο του 2015 και για πρώτη φορά 85 χρόνια μετά τον Δημήτρη Μητρόπουλο έπαιξε και διηύθυνε με ελληνική ορχήστρα το 3ο κοντσέρτο για πιάνο του Προκόφιεφ, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από τη ΝΕΡΙΤplus.

Έχει συνεργαστεί με πληθώρα σημαντικών Ελλήνων μαέστρων Μ. Λογιάδη, Μ. Μιχαηλίδη, Β.Φιδετζή, Α.Συμεωνίδη, B. Χριστόπουλο, κ.α. και συμπράξει με εξέχοντες ξένους μαέστρους όπως οι  M.Plasson, P. Entremont, H. Earle, P. Calderon, D. Callegari, M. Belli, M.Kramer κ.α. Μουσική του παρουσιάζεται από διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως ο κιθαρίστας Oscar Gighlia, οι New York Philharmonic Chamber Soloists, ο Stanley Drucker (1o κλαρινέτο της N.Y.Phil.), η Elmira Darvarova (εξάρχουσα της ορχήστρας της MetΝ.Υ.) η Μαρία Φαραντούρη ο σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος,  ο ακκορντεονίστας και συνθέτης Χρήστος Ζερμπίνος κ.α.

 

Έχει ηχογραφήσει ως σολίστ και συνθέτης, για διεθνή τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια όπως το BBC, το Berlin Radio 3, το Swiss Radio, το RAI, το ARD, το 3ο Πρόγραμμα της Ε.Ρ.Α..κ.α.καθώς και μουσική του υπάρχει σε δισκογραφία.

 

Είναι κάτοχος  τίτλων σπουδών και διεθνών διακρίσεων στους τομείς : σύνθεση, πιάνο, διεύθυνση ορχήστρας, μουσικολογία,διδασκαλία, από Ιδρύματα όπως το Ωδείον Αθηνών, Royal academy of Music (Leverhume Fellow 1994, Winnifred Christie Award 1992), London University(Master in Music and Related Studies), Thames Valley University, το Ίδρυμα Ωνάση κ.α.

 

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, έχει διδάξει επί μια δεκαετία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπήρξε ισάριθμα έτη Καθηγητής Μουσικής στην Κρατική  Σχολή Χορού και πραγματοποιεί πλήθως σεμιναρίων και συναυλιών-διαλέξεων όπως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πάντειο κα.. Την περίοδο 2014-15 διετέλεσε  Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και εν συνεχεία την περίοδο 2016-2018 ανέλαβε εκ νέου στην ΕΡΤ θέση Ειδικού Συμβούλου Προγράμματος επί Πολιτιστικών Θεμάτων της ΕΡΤ και Ειδικός Σύμβουλος για το Τρίτο Πρόγραμμα και τα Μουσικά Σύνολα.

 

 

Έχει τελέσει μέλος κριτικών επιτροπών διαγωνισμών όπως  Eurovision Young Artists2014, New Soloists Volos Competition 2006, “Franz Schubert”1996 Piano Duo Competition, Διεθνής Διαγωνισμός πιάνου «Μαρία Χαιρογιώργου Σιγάρα",  Πανελλήνιος  Διαγωνισμός Πιάνου του Thessaloniki Piano Festival 2017 κ.α. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Κηφισιάς από το 2015.

 

 

 

 

 

Μερικές από τις κριτικές για τον Χρίστο Παπαγεωργίου ως συνθέτη και ερμηνευτή

 

 

"Αριστούργημα… θα μείνει στην Ιστορία,...’’

Μίκης Θεοδωράκης για το έργο  του Χ.Π. «Στυλιστικές Παραλλαγές»

 

 « Ο Παπαγεωργίου συνθέτης και ο Παπαγεωργίου ερμηνευτής αποτελούν μοναδικό one man show…”

Γιώργος Λεωτσάκος (Εφημερίδα «Εξπρές» 13 Μαρτίου 2010

 

 «…Η υψηλοτάτου επιπέδου εκτέλεση και ερμηνεία του έργου του από τον κύριο Παπαγεωργίου ήταν ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του».

E.D.NY Chamber Music Festival 2012

 

 

«Το κοινό παρακολουθούσε (τις Στυλιστικές Παραλλαγές) καθηλωμένο και μετουσιωμένο... και μόνο η ερμηνεία του έργου από τον Παπαγεωργίου ήταν ένα μεγάλο γεγονός …»

 

 «Δύο Έλληνες συνθέτες ξεχωρίζω για ηχογράφηση: Καλομοίρη και Παπαγεωργίου…»

 

Περιοδικό Fanfare Jan.Feb.2010

Εlmira Darvarova,NAXOS ,Βιολονίστα, Πρώην Eξάρχων Μητροπολιτικής Όπερας Ν.Υ.

Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του «Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου της Νέα Υόρκης»

 

Για το έργο του «Πυρρίχιος»

 

 

Ένας εκπληκτικός συνθέτης …Ο «Πυρρίχιος» είναι ένας απόλυτος νικήτής …

JoAnn Falletta Grammy award winner Μαέστρος Καλλ.Διευθ. της Φιλαρμονικής του Μπάφαλλο

 

 

«..Ένα υπέροχο εναρκτήριο  έργο …κάποιου που την πορεία αξίζει να παρακολουθήσουμε.»=

“CITY & REGION”  By Garaud MacTaggart Απρίλιος 2013

«…στους 36 χορούς του Σκαλκώττα θα μπορούσε να αποτελεί τον… 37ο»

Γιώργος Μονεμβασίοτης  «Ελευθεροτυπία» Μάρτιος 2013

 

Για το έργο του «Ταξίδι του Ιωνάθαν»

 

(…)

Πρώτη φορὰ σὲ 60 χρόνια ἀσκήσεως τοῦ μουσικοκριτικοῦ λειτουργήματος, εἶδα τὸ ἑλληνικὸ κοινὸ νὰ ὑποδέχεται (δικαίως!!!) μὲ παρ' ὁλίγον...ἀτέρμονα καὶ ἀείρροο Νιαγάρα χειροκροτημάτων ἑλληνικὸ ἔργο καὶ μάλιστα παραγγελία τῆς Κ.Ο.Α., (…) συνθέτης ὑψηλοτάτης τεχνικῆς καὶ τεράστιας ἀκροαματικῆς πείρας ὁ Παπαγεωργίου: ὅ,τι δικό του ἔχω ἀκούσει ὄντως μὲ καθήλωσε …Μέγας γνώστης τῶν πιανιστικῆς γραφῆς κάθε ἐποχῆς, ὡς συνθέτης πιανιστικῶν ἔργων, ὁ Παπαγεωργίου ἀποδείχθηκε καὶ ἐξ' ἴσου μέγας ἐνορχηστρωτής.

 

Γιώργος Λεωτσάκος critics-point.gr  Μάρτιος 2019

 

«Το ταξίδι του Ιωνάθαν» του συνθέτη Χρίστου Παπαγεωργίου (…)Πρόκειται για έργο προγραμματικό, με διακριτές επιρροές αμερικανικής κινηματογραφικής μουσικής, που βρίθει θεμάτων τα οποία μοιράζονται στις διάφορες ομάδες των οργάνων με δεξιοτεχνία που θυμίζει Ρίχαρντ Στράους. (…)  η γειτνίασή του, στο πρόγραμμα της συναυλίας της ΚΟΑ (1/3), με το «Κοντσέρτο για βιολί» του Μπραμς και το συμφωνικό ποίημα «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» του Στράους, δεν το μείωσε ποσώς.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 17-3-19

Γιώργος Κύρκος-Τάγιας

 

Ο θεατής-ακροατής που έτυχε να δει τον Παπαγεωργίου από κοντά, (…), θα διαπιστώσει τη φλεγόμενη ιδιοσυγκρασία του και το πάθος του για τη μουσική…Ο Γλάρος Ιωνάθαν είναι ο ίδιος και στη μουσική του μεταφέρει τη συγκίνηση που κρατούσε τόσα χρόνια μέσα του…Ο Ρίτσαρντ Μπαχ είχε πει πως «Ποτέ δεν σου δίνεται η δυνατότητα μιας ευχής χωρίς ταυτόχρονα να σου δίνεται και η δυνατότητα να πραγματοποιήσεις αυτή την ευχή!(…) Ο Χρίστος Παπαγεωργίου πραγματοποίησε την ευχή και εγκιβώτισε τον Γλάρο. Με την ευγένειά του και την κομψότητά του τίμησε και την Ορχήστρα και το ενθουσιασμένο κοινό – και τον ευχαριστούμε θερμότατα. …Η βραδιά ήταν μαγική…

 

diastixo.gr  / Δημοσιεύτηκε 09 Μαρτίου 2019

Δρ.Ανθούλα Δανιήλ κριτικός, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

CHRISTOS PAPAGEORGIOU

 

Christos Papageorgiou is a composer, concert pianist and also producer of Classical Music Programs for Hellenic Radiotelevision Broadcasting Corporation. His other activities include conducting, lecturing and teaching.

He has performed in venues such as Berlin Philharmonie, Carnegie Hall, Lincoln Center, Kensington Palace and collaborated with ensembles such as the Philharmonia Orchestra, Orchestre Symphonique du Capitole de Toulouse,  Czech Radio Symphony, Muenchen Sinfoniker, Orquestra Sinfonica “Ciudad de Malaga”, N.H.K. Danyu Orchestra(Japan), Odessa Philharmonic ,Orchestra Sinfonica-del Emilia Romagna-“ArturoToscanini”, Buffalo Philharmonic Oxford Philomusica. N.Y.Phil Soloists.

He has received  awards including the First Prize at the “5th International Competition for Composition “2 Agosto” (Italy) , also top prizes in five International Piano Duo Competitions in U.S.A, Japan, Italy, Czech Republic and Switzerland,  the “Young Artist of the Year” award for 1998 by the “National Society of Critics for music and drama” and as Radio 3 Director the Cultural Award of  the “Foundation for the Building of the “Maria Callas” Lyric Academy”.

He has been Director of the  National Classical  Radio 3  and  Counsellor to the Hellenic National Broadcasting Corporation for the Music Ensembles and Classical Radio 3, Professor of Music at the National School of Dance, Associate  Lecturer at the Ionian University and Artistic Director of the National Conservatory Department in Kifissia.